Passa på att baka gifflar som är ett av mina favoritbröd. När jag bakar inser jag att det kan ha att göra med innehållet - socker - MEN som med allting annat så är det allt det onyttiga som smakar gott.
Ingredienser
Mjölk 5,0 dl
Jäst (färsk) 50,0 gram
Salt 1,0 tsk
Strösocker 1,0 msk
Vetemjöl 1,5 liter
Tillbehör:
ÄggVallmofrö
Sesamfrö
- Smält matfettet i en kastrull och häll i mjölk. Värm spadet till 37ºC (fingervarmt).
- Smula jäst i en bunke och rör ut den med mjölken. Tillsätt salt och mjöl. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt sedan degen jäsa till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en stor rund kaka. Sporra ut trekanter (precis som tårtbitar) och rulla ihop till gifflar och lägg på bakpappersklädd plåt. Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Pensla med uppvispat ägg och strö över frön. Grädda i mitten av ugnen i cirka 8 minuter.
Myser med en kopp te och en nybakt smörgås med lite ost på toppen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar